Muffiny dyniowe z kokosem

  • 1,5 szklanki puree z dyni (zrobić je należyTAK)
  • 2  jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
Mokre i suche składniki mieszamy oddzielnie. W jednej znajdą się więc puree dyniowe, jajka, olej i jogurt a w drugiej mąka, cukier, proszek, soda wiórki i przyprawy. W obu miskach mieszamy składniki. Następnie łączymy ze sobą zawartości obu misek. Nie musi być idealnie, ponieważ muffiny miesza się dość nonszalancko. Napełniamy ciastem papilotki (do około 3/4 wysokości)  umieszczone w formach do muffinów i możemy piec. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy muffiny przez około 20 minut. Studzimy na kratce i gotowe…
Smacznego!
Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream.
Photo by Iza

Urodziny Franka – American Dream

Czasem trzeba się ugiąć. Ja się ugięłam wyobrażając sobie jaką radość ujrzę w oczach dzieci, i nie tylko dzieci. Lidka temat podchwyciła, cała w skowronkach, bo przecież ona jest taka praktyczna, że wizja wymiecionych talerzy i niezalegającego w lodówce jedzenia po prostu ją skusiła. Wszystko miało zniknąć w oka mgnieniu. Poza tym Lidka też lubi hamburgery…

Kuchnia amerykańska ma w sobie coś pociągającego. Niestety lub „stety”, jak kto woli. Łatwy, zrozumiały dla niemal wszystkich podniebień smak, proste połączenia składników, obfite porcje, sporo węglowodanów, które jak wiadomo poprawiają nastrój, tego nie sposób nie doceniać. Gdy ktoś mi mówi, że kuchni amerykańskiej nie lubi nie do końca mu wierzę. Bo jest ona tak bogata w potrawy, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Może nie będzie zbyt wykwintnie ale za to smacznie na pewno!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jako, że Stany Zjednoczone są mieszanką kulturową, podobna jest też amerykańska kuchnia. Zależnie od regionu i wpływów jakich dany region doświadczył jada się tam pewne typy potraw. Ale też stany są kolebką masowej kultury, kuchnia się więc u nich tak wymieszała, że pewne typy dań je się po prostu w całej Ameryce. Co więcej rozprzestrzeniło się to na cały świat. Dlatego też kuchnia amerykańska to raczej wyobrażeni kuchni amerykańskiej niż kuchnia sama w sobie. Bo w Stanach, Państwo Drodzy, można zjeść wszystko! I to podobno całkiem nieźle.

Użyłyśmy więc bezwstydnie stereotypowe menu i wspaniałym Franka gościom, oraz samemu jubilatowi, zaaplikowałyśmy co następuje: Hamburgery drobiowe w bułeczce z sezamem i sosami, zupę kukurydzianą, doskonałą dla dzieci i dorosłych, bo lekko słodkawą i uwodzicielsko żółtą, CEZAR SALAD, tym razem z łososiem, więc oryginalnie i pysznie również.  COBB SALAD oraz oczywiście APPLE PIE, bo w naszych głowach to deserów amerykańskich kwintesencja  oraz MUFFINY DYNIOWE (przepis już za chwilę) bo tak nam się jakoś skojarzyło. Wielu rzeczy zabrakło ale czułyśmy się spełnione jako gospodynie. Czy gościom smakowało? Wyglądało, że tak… W kuchni było tłoczno a średnia wieku wysoko. Zdaje się, że kuchnia amerykańska jest dość uniwersalna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odkąd nie jadam mięsa hamburgery mogę tylko oglądać i jakoś strasznie mi ich nie brakuje (podobnie jak mięsa w ogóle) ale wiedząc jak pociągające są one dla moich dzieci nie odmawiam im dobrych hamburgerów. Fast food, to przecież tylko FAST food, nie musi więc być JUNK. Zachęcamy was do poszukiwania szybkich i łatwych w wykonaniu dań, które wcale nie są niezdrowe. Juśli nasi najbliżsi lubią proste jedzenie dajmy im je, ale w wersji najdoskonalszej.

Urodziny Franka, miały być głównie urodzinami Franka ale brałam pod uwagę, że i goście powinni być zadowoleni. Bo  polskim domu jak gość w dom, to i bóg w dom. Choćby na polskim stole dania świeciły zza oceanu…

Sto lat Franula!

Zapraszamy do korzystania z przepisów kryjących się pod linkami.

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl , Iza i Lidka

 

 

 

Cezar salad (tym razem z łososiem)

  • sałata rzymaka
  • pierś kurczaka (oryginalna jest z kurczakiem, a my  tym razem zrobiłysmy z łososiem)
  • kilka grzanek z bagietki przygotowanych na masełku
  • 3 łyżki plasterków parmezanu

Sos:

  • 2 żółtka
  • około 1 szk. olej (tyle ile sie wkręci do żółtek aby powstał majonez)
  • łyżka musztardy dijońskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Żółtka ucieramy z olejem aż sos stanie się majonezowy. Do sosu dodajemy musztardę, zmiażdżony czosnek, bardzo brobno posiekane anchois, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
Pierś z kurczaka przyprawiamy (w naszym przypadku łososia) a nastepnie grilujemy bądź smażymy.

Bagietkę kroimy, smarujemy masełkiem i smażymy na patelni do zrumienienia.

Sałatę rzymską rwiemy na dośc grube kawałki i mieszamy z sosem. Na sałacie układamy kurczaka (łososia) pokrojonego w paski, grzanki (przekrojone na pół) i całość obsypujemy parmezanem.
Sałata bardzo dobrze prezentuje sie na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana.

Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

Photo by Iza

 

Apple Pie

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • 1 jajko

Farsz

  • około kg jabłek obranych i pokrojonych na półtalarki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Ze składników na ciasto przygotowujemy kruche ciasto, nie przesadzając z ugniataniem, Ma być gładkie ale robimy to dość szybko. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy, kroimy na ćwierć talarki i mieszamy z cukrem, cynamonem a na końcu skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki okrągłej formy. Ciasto nakłuwamy wykałaczką i układamy na nim farsz z jabłek. Resztę ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka, boki ciasta w miarę możliwości dokładnie sklejamy a ciasto nakłuwamy wykałaczką.
Ciasto dla połysku smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarnik rozgrzewanym  do 190°C.
Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

Photo by Lidka

 

Zupa kukurydziana

  • 3-4 ziemniaki
  • 400 g ziaren kukurydzy (może być z puszki lub mrożona)
  • 1 l bulionu warzywnego (TUTAJ)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma dla ładniejszego koloru ;)
  • natka pietruszki do dekoracji
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, seler naciowy, czosnek i ziemniaki. Po podsmażeniu dodajemy bulion i kukurydzę (jeżeli jest mrożona). Gotujemy do momentu gdy ziemniaki będą miękkie (około 10-15 min.). Jeżeli kukurydza była mrożona, część z niej odławiamy z zupy, a jeżeli z puszki to dodajemy w tym momencie 3/4 ilości zostawiając trochę do dekoracji. Zupę miksujemy. Po zblendowaniu doprawiamy  ją i dosypujemy kurkumę. Na końcu dodajemy odłożoną kukurydzę.
Zupę podajemy posypaną zieleniną. Natka pietruszki mile widziana…
Smacznego!

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

Cobb Salad

  • mieszanka różnych sałat (polecamy dodać do sałaty liście bazylii)
  • awokado
  • pomidor
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 plasterków bekonu (wersja bez też jest cudowna)
  • filet z kurczaka

Sos:

  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie pokruszonego sera Roquefort
  • sól, pieprz

Sałata ta charakteryzuje się tym, że składniki nie mieszane są ze sobą, ale układane w formie kolorowych pasków obok siebie. Dzięki temu na stole prezentuje się bardzo okazale!
Umyte i osuszone liście sałaty, rwiemy i układamy na dośc dużym płaskim talerzu. Bekon smażymy na rumiano z obu stron, aż będzie chrupiący, studzimy na papierze a następnie kruszymy. Kurczaka gotujemy lub pieczemy w folii a po wystygnięciu kroimy na kawałki. Jajka siekamy, awokodo i pomidory kroimy w dośc dużą kostkę
Na sałacie układamy obok siebie awokado, bekon, kurczaka, pomidora i jajka.

Ze składników na sos robimy… (uwaga)… sos. My do tego celu użyłyśmy blendera i powstał z tego aksamitny serowy dressing. Podajemy go osobno lub polewamy nim po sałatce.

Dla miłośników „Sex and the city” – to ulubiona sałatka naszych bohaterek.

Smacznego!

Photo by Iza

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

Hamburgery drobiowe

Składniki (na 8 sztuk):
Mięso:
  • około 600g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz, sól, papryka
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 8 bułek z sezamem ( z tego przepisu lub kupionych)
  • kilka listków sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe lub świeże
  • ulubione sosy (musztardy, keczupu i majonezu, sosu czosnkowego)
  • opcjonalnie 8 plasterków żółtego sera (Chesburgery :-)
Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto mięsne. Następnie przyprawiamy do smaku. Mięso dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulki, a później spłaszczamy na burgery (mięso się skurczy więc powinien być nieco większy niż bułka). Burgery grillujemy lub smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą.
Sosy można wymieszac ze sobą tworząc jeden, lub podawać wedle upodobań gości.
Bułeczki przekroić, nakładać kolejne dodatki i już, GOTOWE.
To danie to dowód na to, że Fast Foody nie muszą byc niezdrowe.
Smacznego!

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

 

Bułki z sezamem (do hamburgerów)

  • około 550 g mąki pszennej typ 450
  • około 250 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli

sezamowa posypka

  • 2 łyżki mleka
  •  sezam do posypania

Mleko delikatnie podgrzewamy  i mieszamy  z drożdżami cukrem i miodem. odstawiamy na 15 minut i dajemy wyrosnąć.
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól, wlewamy nasz zaczyn (mleko z drożdżami), dodajemy masło  i zaczynamy wyrabianie ciasta. Ma być ono gładkie i elastyczne więc to musi potrwać. Ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 20 minut, mikserem  10.
Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu . Potrwa to około 2 godziny. W trakcie wyrastania możemy je dwa razy przełożyć, spłaszczyć i złożyć na pół.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy ładne, okrągłe bułeczki i układamy je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Dajmy im kolejną godzinę aby wyrosły. Gdy już to się stanie każdą z bułeczek smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy je przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy np. HAMBURGERAMI DROBIOWYMI

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

 

Krem z dyni z piórkami cebuli

 

  • ok 1,5 kg puree dyni (TU jest przepis)
  • dwie marchewki
  • dwie cebule
  • kawałek imbiru
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, chilli

oraz do dekoracji:

  • trzy cebule pokrojone w piorka i zeszklone,
  • olej z pestek dyni, opcjonalnie kwaśna śmietana, jogurt naturalny lub podprażone pestki dyni

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Kiwedy warzywa lekko sie podsmażą zalewamy je około 1 l wody, przyprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy puree z dyni, zagotowujemy i całość miksujemy blenderem na gładką masę. Po zblendowaniu całości możemy dopiero ocenić gęstośc zupy i ewentualnie można ją lekko rozcieńczyć gotowaną wodą. Na sam koniec doprawiamy do smaku. :)

My proponujemy podać ją z piorkami cebuli i olejem z pestek dyni, ale możecie dodać do niej łyżeczkę kwaśnej śmietany, jogurt naturalnym.

Smacznego
Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Podziękujmy Halloween za dynię
Photo by Iza

Puree z dyni

Ja wykonać pure z dyni? Nic prostszego! Dynię myjemy, kroimy na spore kawałki i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Upieczoną i lekko przestudzoną dynię oddzielamy łyżką od skóry (odchodzi wyśmienicie) i miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Voila!