• około 10 płatów makaronu lasagne
  • opakowanie świeżego szpinaku (około 300 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • około 1/2 kg pieczarek
  • sos beszamelowy
  • około szklanki startego sera mozarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • granat
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto czosnek, drobno posiekany, imbir, krojony w paseczki oraz cebulę, pokrojoną w piórka. Skrapiamy sosem sojowym. Dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Smażymy aż się nieco zarumienią. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos beszamelowy robimy wg przepisu, który się mieści TU.
Do miski wlewamy wrzątek i moczymy w nim na chwilę każdy z płatów makaronu.Dość dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwsza warstwę makaronu płat obok płata. Na makaron nakładamy połowę wcześniej przygotowanego farszu, na szpinak połowę sosu. Na to „idzie” kolejna warstwa makaronu, farszu i sosu.  Teraz układamy ostatnią warstwę makaronu i obficie posypujemy serem. Pamiętajmy aby dobrze pokryć cały makaron sosem i serem bo podpieczony jest doskonałym „zębołamaczem”. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 35-40 minut. Podajemy po kilkuminutowym przestudzeniu. Na koniec koniecznie posypujemy ziarenkami granatu uzyskanymi po obraniu owocu.Życzymy smacznego!Photo by Iza