Wakacyjna, ratunkowa pomidorowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gdy w Chorwacji podano mi zupę z proszku zatęskniłam za polskimi zupami. Wprawdzie moje zupy nie są typowo polskie ale i tak za nimi zatęskniłam.

Właściwie nie ma nic prostszego do wykonania niż zupa, nawet w apartamencie na wyspie Brac, gdzie kuchnia z pewnością pozostawia wiele do życzenia. Jednak ktoś postanowił mnie zmotywować pozostawiając na pięknym tarasie mini ogródek z ziołami. Zakupiłam więc w pobliskim sklepie podstawowe produkty i dzielę się z Wami moim przepisem na wakacyjną, awaryjną zupę pomidorową.

  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule (średnie)
  • 2 średnie marchewki
  • sól
  • maggi (tak wiem, mały grzech)
  • zioła (bazylia, oregano, lubczyk, mięta)
  • oliwa z oliwek
  • kasza jaglana

Zaczęło się od oliwy, pięknej, pysznej, wyprodukowanej na wyspie. Podsmażyłam na niej czosnek i cebulę aż się zezłociły. Potem dodałam oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchew. Nie miałam cukru a marchew miała osłodzić zupkę. pozwoliłam warzywom podsmażać się jeszcze 5 minut, dodałam nieco soli, maggi i zalałam całość 3 szklankami wody. Gotowałam wywar około 15 minut. Potem dodałam przecier pomidorowy i zioła znalezione na tarasie. Zupa gotowała się jeszcze 5 minut. Dodałam nieco soli do smaku, i oczywiście maggi (moja wina, moja wina…)

Kaszę wcześniej umyłam i osuszyłam. Potem prażyłam w garnku o grubym dnie (szczęśliwie taki zastałam na miejscu) a potem, gdy kasza zaczęłą pachnieć orzechami zalałam wrząca wodą (stosunek 1 porcja kaszy- 2 porcje wody). Pod przykryciem, na małym ogniu pozwoliłam kaszy wchłonąć wodę. Nie trwało to dłużej niż 15 minut.

Podałam zupę z kaszą jaglaną i świeżymi ziołami. Bardzo smakowała!

Smacznego na wakacjach!

Photo by Iza

 

 

Lody domowe – czekoladowe

W takie upalne dni to doskonała alternatywa dla posiłku, np. kolacji. Jeśli proporcje są odpowiednie, tzn jest dużo owoców i ziaren, danie jest całkiem pożywne…

 

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 ml mleka
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 90 g cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwiej wanilii
Dodatkowo:
  • orzechy
  • maliny
  • prażone na suchej patelni pestki słonecznika
Mleko gotujemy w garnuszku o grubym dnie z czekoladą i z dodatkiem kakao. Gdy masa wystygnie dodajemy ją do żółtek utartych z cukrem na gładką masę. Całość mieszamy. Przelewamy do garnuszka  i podgrzewamy. Koniecznie na słabym ogniu. Mieszamy cały czas i czekamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy całkowicie wystygnąć.
Ubitą na sztywno śmietanę dodajemy delikatnie do masy. Mieszając dodajemy orzechy.
Schłodzony pojemnik, w którym będziemy trzymać lody wypełniamy masą i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę.  Gdy ona minie wyjmujemy je i miksujemy a potem znów mrozimy przez godzinę. Znów miksujemy a potem zostawiamy je mrożące się przez noc. w Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować i pozostawić w zamrażalniku na całą noc.Smacznego!

Photo by Iza

 

Makaron sojowy z warzywami i czerwonym pesto

Teraz, gdy tyle dobra na bazarach, aż się prosi aby kupować, robić, gotować i jeść…

  • opakowanie makaronu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie  marchewki
  • zioła ( świeża bazylia, oregano i tymianek)
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 1,5 szklanki czerwonego pesto (przepis tu)
  • kawałek limonki
  • sól do smaku

Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i umieszczamy na niej drobno pokrojony czosnek i cebylę pokrojoną w piórka. Posmażamy je na złoto. Następnie dodajemy drobno pokrojone paprykę i marchewkę. Wszystko dusimy prze około 5 minut. Teraz dodajemy pokrojoną drobno cukinię. Dusimy jeszcze przez około 10 minut często mieszając. W trakcie dodajemy świeże zioła oraz sól.

Następnie przygotowjemy PESTO lub używamy gotowe.

Do duszonych warzyw dodajemy 3 łyżki musztardy, pesto i nieco soku z limonki. Wszystko razem mieszamy. Danie podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem…

Smacznego!

Photo by Iza

 

 

Czerwone pesto

Można oczywiście całkiem dobre kupić w sklepie ale można też je zrobić samemu…

  • 3/4 szklanki pomidorów suszonych
  • około 4 pomidorów śweżych, soczystych (takich na sos, z bazaru oczywiście)
  • 10 łyżek startego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek (w tym około 5 łyżek oliwy z pomidorów suszonuych)
  • 6 łyżki orzeszków pini
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu
  • garść liści bazyli
  • sół i czarny pieprz do smaku

Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze. Na bardzo gładką masę oczyswiście. Można podawać jako dodatek do makaronów, innych dań a także pastę na pieczywo. Świetnie sprawdza się pesto jako dodatek do grzanek.

Smacznego!