Świąteczna kostka brukowa

Proste, efektowne, smaczne. Czy ktoś potrzebuje jeszcze zachęty? Inspirowane przepisem Nigelli Lawson, to się nie może nie udać.

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 175 g miękkiego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g herbatników zbożowych
  • 100 g biszkoptów amaretti

dodatki:

  • 150 g orzechów laskowych
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g bezików
  • około łyżki cukru pudru
W garnku o grubym dnie, lub w kąpieli wodnej, rozpuszczamy rozdrobnione kawałki obu czekolad dodając powoli miód i masło. Uzyskujemy z tego gładką masę.
Herbatki i biszkopty umieszczamy w torebce do mrożenia i wałkujemy, tak aby powstały z nich kawałeczki i trochę „ciastkowego” piasku. Podobnie postępujemy z orzechami i je rozdrabniamy.
Do masy, będącej w rondlu, zdjętej z ognia i jeszcze ciepłej dodajemy nasze „kruszonki”. Delikatnie mieszamy aby wszystko pokryć czekoladowym sosem.
Wszystko przelewamy do naczynia do pieczenia (najlepiej ceramiczne lub jednorazowe) i wstawiamy do lodówki na około dwie godziny. Wcześniej należ ją wygładzić w blaszce ale nie należy się przejmować drobnymi nierównościami.
Gdy kostka będzie się już nadawać do krojenia, kroimy ją na kawałki, z których ułożymy czekoladową górę. Posypujemy ją cukrem pudrem (można też jadalnym brokatem) i ozdabiamy drzewkami i zwierzątkami.
Powstanie wspaniała świąteczna, zimowa góra. Niezwykle smaczna.
Wesołych świąt!
„Nigella Świątecznie”, Wydawnictwo Filo
Photo by Kamil/magazynwrazen.pl

Pizza przysypana warzywami

Ciasto na pizzę:

  • około 330 g mąki orkiszowej
  • jajko
  • 250 ml śmietany 18%
  • łyżka miodu
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • solidne pół łyżeczki soli
Sos:
  • puszka pomidorów
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 średniej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka siekanej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
Pokrycie:
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 2 średnie pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła (ja użyłam zasuszonej mieszanki z mojego balkonu – kolendra, rozmaryn, tymianek, mięta, bazylia)
  • spory kawałek sera feta

Zaczynamy oczywiście od …zaczynu. Łączymy  3 łyżki śmietany (nie daj boże zimnej) z drożdżami i cukrem i czekamy aż grzecznie „ruszą”…

W trakcie rośnięcia zaczynu przygotowujemy warzywa. Myjemy je i kroimy w niezupełnie małe kosteczki. Cebulę w piórka. Wrzucamy do żaroodpornego naczynia i mieszamy z oliwą i ziołami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Gdy drożdże zaczną wypuszczać bąbelki możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Łączymy mąkę z jajkiem, śmietaną, solą, miodem i dodajemy zaczyn. Teraz czas na wyrabianie ciasta. Robimy to z sercem, dokładnie aż ciasto zacznie częściowo odstawać od ręki. Gdy już będzie wyrobione zostawiamy je w ciepłym miejscu i znów pozwalamy mu wyrosnąć.
Gdy ciasto będzie gotowe (około pół godziny) zaczynamy wałkowanie na wysypanym mąką blacie. Warto zadbać o to, aby ciasto było rozwałkowane dość cienko. Z naszej porcji wyjdą dwie spore, okrągłe pizze. Układamy je (rozwałkowane) na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze.
Rozwałkowane pizze smarujemy, wcześniej przygotowanym (miksujemy po prostu wszystkie składniki i pozwalamy im postać przez około 20 minut), sosem.
Na tym umieszczamy upieczone, przestudzone warzywa, posypujemy kostkami pokrojonej fety i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia. Pieczemy danie przez około 20 minut. Pizzę podajemy gorącą, można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego!

Photo by Iza

 

 

Murzynek gryczany z powidłami

  • 300 g mąki gryczanej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • powidła śliwkowe (najlepiej domowej roboty)

Składniki mieszamy ze sobą. Najpierw suche produkty: mąkę z proszkiem, cukrem trzcinowym oraz kakao. Potem dolewamy mleko i olej. Mieszamy ze sobą wszystko na gładką masę. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia. Ja użyłam silikonowej ale jeśli weźmiecie tradycyjną należy ją oczywiście wysmarować masłem i podsypać mąką lub bułką tartą. Gdy już całe ciasto zostanie umieszczone w foremce, na wierzch, na środek wlewamy powidła, na całej długości.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Do tak zwanego „suchego patyczka”. Pozwalamy deserowi nieco wystygnąć i podajemy, najlepiej jeszcze ciepłe. Jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, całe ciasto też takie będzie.

Smacznego!

Photo by Iza