• kilka liści kapusty włoskiej
farsz
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • pół szklanki czerwonego ryżu
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 cm chili
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
sos
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz do smaku

Soczewicę płuczemy i gotujemy w proporcji – 1 porcja soczewicy 1,5 porcji wody (oczywiście osolonej). Gotujemy ją aż do wchłonięcia wody. Potem zawijamy w kocyk i zostawiamy na pół h. Podobnie ryż. Gotujemy go zalewając w garnku wodą na wysokość około 2 cm powyżej ryżu. Oczywiście wodę solimy. I tu znów, gdy ryż wchłonie wodę zwijamy garnek w kocyk i na pół godziny zostawiamy.

Z kapusty odrzucamy brzydkie zewnętrzne liście i wycinamy głąb. W garnku z osoloną, wrzącą wodą podgotowujemy liście kapusty włoskiej przez kilka, mniej więcej, 10 minut. Odkładamy je do ocieknięcia.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę chili do czasu aż szalotka i czosnek staną się złote. Dodajemy ryż i soczewicę i przez chwilę mieszamy. Farsz jest gotowy.

W liściach umieszczamy po około 2, 3 łyżki farszu i zawijamy je układając w naczyniu do zapiekania. Polewamy gotowym sosem wykonanym ze zmiksowanych składników i wkładamy, przykryte folią aluminiową, do piekarnika nastawionego na 160 stopni na 45 minut. Warto upewnić się, że wszystkie gołąbki pływają w tłuszczu.

Danie podajemy z ziemniakami lun pieczywem ale bez dodatków też smakuje wyśmienicie!

Smacznego!

Photo by Iza