Bezglutenowa tarta z owocami

Ciasto:
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 2 jaja kurze
  • 100 g chłodnego masła
  • 100 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Pokrycie:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • listki mięty
  • (last but not least) owoce leśne (około 300 g)

 Składniki na ciasto ucieramy razem. Albo ręcznie albo w robocie. Na pewno dokładnie i nie za długo. W ceramicznej tortownicy robimy miejsce na tartę, najpierw smarujemy ją masłem a potem wysypujemy odrobiną mąki kukurydzianej. Teraz równomiernie rozkładamy na niej ciasto. Łącznie z brzegami. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i po wyznaczonym czasie podpiekamy sam spód tarty. Przez 10 minut. Potem wyjmujemy go i układamy na nim owoce a potem sos. Przygotowany z połączonych: jogurtu, jajka, cukru, cukru z wanilią i mięty.

Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około pół godziny.

Po wyjęciu pozwalamy mu przestygnąć i podajemy. Z cukrem pudrem albo bitą śmietaną.

Smacznego!

Photo by Iza

 

Sos czosnkowy

  • szklanka jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać na gładką masę.

 

Burgery z kaszy gryczanej i soczewicy (wegańskie)

  • dwie szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • dwie szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • natka pietruszki (2 łyżki)
  • oliwa z oliwek

Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wrzącej wody). Najlepiej ugotować z dodatkiem masła i soli. Gdy kasza wchłonie wodę zawijamy ją w koc i odstawiamy na pół h). Soczewicę moczymy przez pół godziny w wodzie, a następnie gotujemy przez około 15 minut (proporcje 1:1,5 – oczywiście więcej wody. Pozwalamy kaszy i soczewicy wystygnąć po ugotowaniu.

Wszystkie składniki mielimy w blenderze lub wyrabiamy ręcznie. W zależności od tego jaką gładkość burgerów preferujemy. Masę formujemy w kotleciki i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto z obu stron.

Burgery możemy podać  z bułeczkami drożdżowymi, sosem czosnkowym i warzywami.

Smacznego

Photo by Iza