Odkąd mój starszy syn i ja mamy narzuconą dietę bez cukru, radzimy sobie jak możemy. Oto jeden z naszych deserów inspirowany przepisem z książki „I quit sugar” Sarah Wiloson.

  • około 15 truskawek
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 5 łyżek masła (najlepiej delikatnie solonego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu ryżowego

Na talerzu, płaskim, rozkładamy papier do pieczenia. Ja najczęściej obcinam papier tak aby idealnie pasował do talerza. Na papierze rozrzucamy pokrojone w plastry truskawki. Wcześniej oczywiście umyte i osuszone. Truskawki posypujemy niesłodzonymi wiórkami kokosowymi.

W rondlu rozpuszczamy olej kokosowy i masło dodając kakao i syrop ryżowy. Mieszamy wszystko na gładką masę. Polewamy truskawki i wiórki uzyskaną masą.

Teraz najprostsza część. Wystarczy poczekać 30 minut aż deser stężeje w zamrażarce.  A czekać warto!

Smacznego!

Photo by Iza