Wspaniałe danie inspirowane kuchnią indyjską. Aromatyczne, pożywne, sycące i wcale nietrudne w przygotowaniu…

Składniki:

  • około 360 g tofu
  • 3 łyżeczki masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 cm świeżego imbiru
  • 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 250 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy)
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 100g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • sól i cukier do smaku

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1.5 łyżeczki curry

Do dekoracji:

  • 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
  • świerza kolendra

Na maśle lekko podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, oraz przyprawy: cynamon, liście laurowe, pieprz cayenne, kolendrę, kurkumę oraz curry. My dysponowałyśmy przyprawami w ziarnach i użyłyśmy moździerza.

Tak powstałą aromatyczna mieszaninę po chwili smażenia i uwolnieniu się aromatów i smaków zalewamy bulionem, następnie dodajemy passatę i doprawiamy solą i cukrem i po zagotowaniu dodajemy jogurt zmiksowany z orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.

Teraz dodajemy ser toffu pokrojony w kostkę i gotujemy jeszcze 5- 7 minut.

Danie jest właściwie gotowe do podania.
(Jeżeli chciałbyś  danie zrobić z kurczakiem, to w czasie kiedy sos się gotuje, pokrojonego kurczaka (około 600 g) podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 10-15 minut).
Przed podaniem kurczaka posypujemy płatkami migdałowymi oraz kolendrą.
Gotowe danie podajemy z ryżem lub chlebkiem nann.

Smacznego !

Photo by Franek