Wg mnie to najlepszy mazurek na świecie. Nie pamiętam niestety od kogo dostałam przepis, ale będę mu wdzięczna do końca życia :) Życząc wesołych świąt zapraszam do działania!

Oto  przepis:

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50 g drobnego cukru
Składniki na pokrycie:
  • 150 g masła
  • 200 g konfitury z płatków róży
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 50 g cukru

Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy …ciasto. Oczywiście niezbyt długo. Kruche nie lubi długiego zagniatania.

Wysmarowaną formę (około 20 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i dokładnie wylepiamy ciastem, które (nakłute widelcem) umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na około 25 minut. Powinno mieć złocisty kolor.

Bierzemy się za masę…

Masło ucieramy z cukrem do białości i powoli, wciąż ucierając dodajemy po kolei:

- konfiturę z róży

- śmietanę

- sok z cytryny

- olejek migdałowy

Gdy ciasto ostygnie pokrywamy je tak przygotowaną masą a następnie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

Smacznego!

Photo by Iza