• 125 g czekolady
  • 15 g masła
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • 4 łyżki cukru pudru

Do wykończenia:

  • 40 g sproszkowanych pestk dyni (ciekawy zielony kolor)
  • opcjnalnie cukr pudru, kakao lub i to i to

Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy masło. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aby składniki się rozpuściły. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy rum, cukier puder, wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Po dodaniu rumu masa traci połysk, ale to jest zjawisko naturalne. Prosimy się również nie przejmować sypkościę całej masy, małymi porcjami wyrabiamy ją w dłoniach (w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczna) formujemy niewielkie kulki (z podanych składników powinno wyjść ok 20 trufli). Następnie powstałe trufle obtaczamy w zielonym pyle (sproszkowana dynia), cukrze pudrze lub kakao. My nasze, tym razem, zrobiłyśmy na zielono, ale wszystkie wersjesą są bardzo efektowne.
Gotowe trufle schładzamy, należy jednak pamiętać żeby 10-15 min przed podaniem wyjąć je z z lodówki. Można włożyć je w ozdobne papierki tzw. „papiloty”.
Wyśmienite na prezent, jak i na „słodkość” do herbaty bądź kawy. Smacznego i pięknego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Faceci i makaron, Kiermasz świąteczny czyli magia miejsc

Photo by Kamil