• 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 8-9 łyżek cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 150 g suszonej żurawiny

Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, jajka utarte z pozostałym cukrem, aroma waniliowy i dobrze mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone i schłodzone masło  oraz żurawinę i ciasto jeszcze raz mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.Idealnym do tego naczynia są miski typu szczelnie zamykane. Wtedy podczas rośnięcia odpowietrzamy miskę co jakiś czas. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut. Pyszna, drożdżowa baba gotowa. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Jajeczny decoupage!

Photo by Milo