• 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny – rozpuszczona i ostudzona
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego)

Jajka ucieramy z cukrem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Na sam koniec dodajemy aromat waniliowy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez godzinę. Idealna będzie również forma do babki, szczególnie gdy ciasto podajemy na Wielkanoc.
Do 1/3 ciasta możemy dodać 2 łyżki kakao, i otrzymamy pyszną dwukolorową babę piaskową. My taką wersję zrobiłyśmy. Smacznego i „wspólnego”!

Photo by Monika/Phototapeta