• 40 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromaty waniliowego
  • 2 żółtka
  • 250 g mleka
  • 500 g mąki
  • 70 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Bułeczki cudownie wyrabia się w maszynie, ale nasze sprawne ręce też się do tego nadają, jak najbardziej. Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, żółtka utarte z pozostałym cukrem, aromat waniliowy oraz rozpuszczone i schłodzone masło, dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objetość, ponownie krótko wyrabiamy.
Z ciasta formujemy, lekko spłaszczone kulki srednicy ok. 5 cm i ukladamy na wysmarowanej oliwą blaszce, powinno wyjśc ok 12- 15 bułeczek.
Bułeczki pieczemu przez o 20- 25 minut w piekarniky nagrzamym do 200 C.
Bułeczki można posypac kruszonką, nadziać owocami, marmoladą lub włożyć do środka kostkę czekolady.

My upiekłyśmy bułeczki w formie do muffinów, bez żadnego farszu a Dorotka zrobiła do tego pyszne masło z dodatkiem świeżych truskawek.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: „Śniadanie u Dorotki czyli pizza o „poranku” .

Photo by Kamil