• 3- 4 pory (tylko jasna część) pokrojone w plasterki
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: kilka „szczypt” płatków migdałowych może być również groszek ptysiowy lub grzanki

Pory szmażymy na tłuszczu,  nastepnie dodajemy ziemnaki i czosnek, troszkę podsmażymy po czym zalamy warzywa bulionem. Gotujemy aż ziemniaki będa miękkie, ok 15- 20 min. Zupę miksujemy, przyprawiamy oraz dodajemy śmietanę. Nasz krem podałyśmy z natkę pietruszki i płatkami migdałowymi, można równiesz podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami w zależności od gustu.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Ciesz się każdym kęsem.

Photo by Milo