• opakowanie kiełków na patelnię około 200 g (kiełki soczewicy, fasolki mung i ciecierzycy, najlepiej wyhodować samemu)
  • łyżeczka oleju ryżowego (lub innego oleju nadającego się do smażenia)
  • 2 spore garści rukoli( lub roszponki)
  • około 50 g dobrego sera pleśniowego
  • 6 pomidorków cherry
  • świeży tymianek

sos

  • około 6 łyżek oliwy
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki soku malinowego
  • sól, pieprz (do smaku)

Kiełki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem ryżowym (łyżeczka). Smażymy około 3-5 minut. Jeszcze ciepłe dodajemy do rukoli. Ser i pomidory kroimy na dość duże kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Dolewamy wcześniej przygotowany sos (najlepiej go wymieszać w małym, zamkniętym słoiku). delikatnie wszystko mieszamy, posypujemy tymiankiem i gotowe. Smacznego i na pewno zdrowego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: „Kiełki i ja”.

Photo by Iza