• 500 g mąki kukurydzianej (masa harina)
  • ok 100 g mąki pszennej
  • ok 2 szklanek ciepłej wody

Z obu rodzajów mąki oraz wody wyrabiamy ciasto. Wodę dolewamy powoli i stopniowo. Jeśli ciasto jest elastyczne, nie klei się oraz łatwo można go rozciągać oznacza to, że jeden etap mamy za sobą. Z własnego doświadczenia wiem, że mąka kukurydziana nie jest zbyt elastyczna więc być może  trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej, czasami warto dodać kilka łyżek oliwy lub jajko (białko).
Odstawiam je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm. (powinno wyjść ok 16) i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się brązowe plamki.
Placki wykorzystujemy do zrobienia pysznych Quesadillas, Fajitas lub Tacos.
P.S. Jeżeli rozwałkowane ciasto pokroimu na małe trójkąty i zamiast smażyć na suchej patelni usmażymy na głębokim tłuszczu otrzymamy własnej produkcji nachosy.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Quesadillas party…

Photo by Adam