• 8 tortilli kukurydziano- pszennych
  • 100 g startego na tarce cheddara
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, świeży pieprz, oregano, czerwona papryka lub chilli, sok z cytryny

Do kawałków kurczaka dodajemy przyprawy, sok z cytryny i odstawiamy na co najmniej 20 minut do lodówki, żeby się dobrze zamarynowało. Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do uzyskania złotego koloru (można do tego użyć również grilla). Tortillę posypujemy serem, równomiernir rozkładamy kurczaka, pomidora, ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugim plackiem tortilli.
Tortille możemy smażyć na patelni na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minut z obu stron, ale również można je zapiekać w nagrzanym do 180 C piekarniku.
Gotowe quesadille kroimy lub tniemy nożyczkami (bardzo lubimy nożyczki w kuchni) na 8 trójkątów, podajemy z salsą pomidorową, guacamole lub jogurtem. My proponujemy do tego jeszcze pyszną prostą sałatkę w stylu meksykańskim.
Quesadilla doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis który proponujemy jest jednym z wielu. Podstawą jest tak naprawdę tortilla i ser, a quasadille możemy faszerować czym tyko zapragniemy w dowolnych kombinacjach: szyką, owocami morz, tuńczykiem, ananasem, kukurydzą, czerwoną fasolą, papryką, cebulą, rucolą, serem feta itd

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Quesadillas party…

Photo by Adam