• 4 duże pomidory lub puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 mała cebula (najlepiej czerwona)
  • 1/2 małego, posiekanego pęczka kolendry
  • sok z limonki
  • 1 mała papryczki chilli, drobno posiekana lub zwykła papryka
  • sól, świeży pieprz, ewentualnie tabasco

Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a mąższ drobniutko kroimy. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki oraz papryczkę chilli. Odstawiamy na jakiś czas, aby składniki salsy się przegryzły, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pomidory puszczą zbyt dużo soku, możemy go odlać przed podaniem.

Sos podajemy z kukurydzianymi nachosami, jako dodatek do Quesadillas lub Fajitas.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Quesadillas party…

Photo by Adam