• 2 szklanki ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1/4 szklanki zielonej papryki
  • 1 mała  papryka chilli
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)

Na patelni podsmażyć pokrojoną paprykę,  cebulą, imbir i ostrą papryką. Dodajemy fasolę z płynem i gotujemy ok. 10 minut.
Ryż zalewamy mleczkiem kokosowym, wodą, (ewentualnie dodajemy cukier i sól). Gotujemy ok 15-20 minut, po tym czasie dokładamy warzywa z patelni i gotujemy do miękkości ryżu.
Na koniec posypujemy posiekana kolendrą. Pyszne rastafariańskie jedzonko (jeśli zrobimy bez cukru i soli) zostawia dobre wspomnienia. Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Uczta z Marleyem.

Photo by Borys