• 2 bataty
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek (lub oleju lnianego)
  • kiełki rzodkiewki
  • 1/2 pęczka mięty
  • świeży pieprz, szczypta słodkiej papryki

Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki (jeśli są duże) lub na połówki (jeśli są małe), szalotki w ćwiartki. Wszystko mieszamy w misce z pieprzem, oliwą, tymianekiem i słodką papryką. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 C przez ok. 20 minut aż bataty będą miękkie.
W tym czasie obieramy awokado, kroimy w sporą kostkę i polewamy dużą ilością soku z cytryny.
Na talerzach rozkładamy kiełki rzodkiewki, na tym układamy gorące, upieczone warzywa wymieszane z posiekaną miętą, i delikatnie połączone z awokado. Podajemy od razu. Smacznego i zdrowego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Uczta z Marleyem

Photo by Borys