• 500 g ziemniaków
  • 4- 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • ulubione zioł np: bazylia, majeranek, rozmaryn (mgą być suszone)

Na oliwie z oliwek smażymy pocięte w cienkie talarki lub kostkę ziemniaki wymieszane z cebulą pokrojoną w grubą kostkę i czosnkiem. Oczywiście smażymy do miękkości. W „międzyczasie”, roztrzepujemy w misce jajka z mlekiem i przyprawami. Do jaj dodajemy usmażone ziemniaki i cebulę, mieszamy. Wylewamy wszystko na lekko rozgrzaną patelnię i smażymy.. nie mieszając… Powinno się wszystko podpiec od spodu i jak będzie już w miarę stała konsystencja, to zsuwamy tortillę z patelni na pokrywkę i odwracamy… smażymy na drugiej stronie do momentu uzyskania brązowawego kolorku całej tortilli.

Jeżeli boimy sie tego manewru, możemy tortillę podpieczoną już od dołu wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec do momentu  ścięcia jajek i zrumienienia tortlli.
Podajemy na ciepło lub na zimno. Ja takę wersję bardzo lubię z dodatkiem czegoś zielonego i chrupiącego np.  ze słonecznikową sałatą na roszponce.

To jest przepis na wersję podstawową, ale jak zwykle zachęcamy do wariacji. Można dodac np: zielony groszek z puszki, pokrojoną szynkę, gotowane brokuły, odrobinę startego żółtego sera…. Wszystko co tylko chcecie

Smacznego!!!!!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Razem smaczniej nawet w pracy

Photo by Monika/Phototapeta