• 12 naleśników pełnoziarnistych
  • podwójna pierś z kurczaka (najlepiej z ekologicznej hodowli)
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 1 papryka pokrojona w słupki
  • 20 g pieczarek
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól, świeży pierz lub dowolne przyprawy np. słodka papryka, chilli itp.
  • oliwa z oliwek lub olej (najlepiej ryżowy) do smażenia

Sos:

  • 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku lub ulubionego zioła
  • sól, świeży pierz

Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy i podsmażamy na oleju a następnie odkładamy do miseczki. Cebulę i paprykę również podsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Warzywa dodajemy do kurczaka, przyprawiami i mieszamy.
Śmietanę lub jogurt mieszamy z jajkami i przyprawami.
Naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem posypujemy serem, rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem i zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Całość posypujemy posiekanymi ziołami. My nasze naleśniki podałyśmy z sałatką z arbuza i ogórka. Smakowało wyśmienicie!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Dzieci gotują (Prolog)

Photo by Kamil