• naleśników z jasnej mąki (1/2 przepisu)
  • 12  zielonych szparagów
  • 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • 200 g mozzarelli
  • pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeży pieprz

Obrane i pokrojone na około 3-4 cm kawałki szparagi gotyjemy 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół, mozzarellę rwiemy lub kroimy na kawałki, a bazylię miksujemy z odrobiną oliwy i przyprawami (zostawiamy kilka listków do dekoracji).
Na usmażone naleśniki układamy szparagi, pomidorki, kawałki sera i lekko smarujemy sosem bazyliowym. Naleśniki składamy na trójkąty układamy w naczyniu żaroodpornym, rozrzucamy na nich kawałki pozostałego sera, pomdorki oraz szparagi i całość zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, do roztpienia sie sera.
Zapieczone naleśniki dekorujemy liśćmi bazylii i podajemy z sosem bazyliowym. Są pyszne, delikatne i bardzo sycące. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Szparagi, ach szparagi.

Photo by Kamil