• 250 g  makaronu razowego typu penne (może byś oczywiście, inny, Wasz ulubiony)
  • 200 g świeżego łososia
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka tymianku
  • olej ryżowy
  • sól, biały pieprz,
  • sok z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie 200 g śmietanki lub jogurtu

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W czasie kiedy makaron sie gotuje, obrane i pokrojone w 3-4 centymetrowe kawałki szparagi smażymy krótko na oleju ryżowym (lub innym tłuszczu dobrym do smażenia). Gotowe przekładamy do miseczki. Na patelni smażymy łososia pokrojonego w dośc duże kawałki (wielkością zbliżone do szparagów). Jeżeli wybieramy opcję ze śmietanką lub jogurtem, to dodajemy ją (lub go, ale pamiętajmy, że ze śmietaną jest po prostu smaczniejszy), przyprawiamy solą, bałym pieprzem i sokiem z cytryny.
Ugotowany i odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, dodajemy usmażone szparagi i całośc obficie posypujemy tymiankiem.
Jeżeli nasze danie ma być bez śmietanki, to odcedzony makaron dorzucamy na patelnię, dodajemy szparagi, całośc lekko mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy tymiankiem i lekko kropimy sokiem z cytryny. Danie jest bardzo pożywne, sycące a przede wszytkim smaczne. Jedzą je też chętnie dzieci (sprawdzono!) .

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Szparagi, ach szparagi

Photo by Iza