• 2 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g  roztopionego i ostudzonego masła
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 100g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 100 g posiekanych migdałów

Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do pozostałych składników. Pamiętajmy, że najpierw „idą”  suche, a potem mokre. Wszystko mieszamy. Ciasto wychodzi dość gęste. Należy pamiętać również,że ciasto na muffiny miesza się krótko. Nie boimy się grudek, gdyż powinno być ono delikatnie grudkowate.
Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę oraz migdały.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami  i wypełmiamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 35 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 200 stopni. Muffiny podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Piknik na końcu świataO co chodzi z muffinami…

Photo by Lidka