• 4 gruszki obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 średne jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blaszkę wysypujemy owoce, tak aby pokrywały dokładnie całe dno (nie może być prześwitów). Owoce polewamy miodem i posypujemy obficie cynamonem oraz podprażonymi na suchej patelni, pestkami dyni. Całość przykrywamy, dośc gęstym ciastem do którego potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru dark muscovado (cukier trzcinowy)
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 280 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Podane składniki wystarczy za sobą połączyć mikserem (niezwykle to łatwe). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanyn do 160 C przez ok 50 minut. Jest wyjątkowo zdrowe (jak na ciasto) i niezwykle pyszne.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Piknik na końcu świata

Photo by Iza