Ciasto:

  • 300 g mąki (100 żytniej razowej, 200 g pszennej ekologicznej)
  • 200 g masła
  • 4 łyżki śmietany

Z podanych składników zagniatamy ciasto, pamiętając, że ciasta kruchego nie należy zagniatać zbyt długo. Następnie schładzamy je w lodówce przez około 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do nasmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej blaszki lub naczynia do tarty tak aby brzegi wystawały powyżej formy. Ciasto przed pieczeniem nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
W czasie kiedy ciasto się  piecze przygotowujemy farsz. Do farszu  możemy dać dowolne warzywa, te które najbardziej lubimy.  My dałyśmy:

  • 2 cebule dymki i 1 całą ze szczypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • opakowanie kiełków na patelnię około 200 g (kiełki soczewicy, fasolki mung i ciecierzycy)
  • 1 opakowanie fety pokrojonej w kostkę
  • garść pomidorków cherry  do dekoracji
  • łyżka oleju ryżowego do smażenia

Czosnek i dymkę kroimy drobno  i doprowadzamy do zeszklenia na patelni. Dodajemy pokrojoną w talarki lub kostkę cukinię. Smażymy ją niezbyt niedługo tak, aby wszystko pozostało jędrne. Warzywa wrzucamy do miski, w której później wszystko wymieszamy. Kiełki podsmażamy dosłownie chwilę (około 2,3 minut). Lekko przyprawiamy. Dosypujemy do pozostałych warzyw. Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.  Całość zalewamy „mieszaniną” z :

  • 2 jajek
  • 200 ml śmietany 18 %
  • odrobiny soli (poniewaz mamy słoną fetę), świeżego pieprzu i 1/2 pęczka tymianku

Połączone w misce składniki równomiernie przekładamy na podpieczone ciasto. Do ozdoby dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry. Tartę na koniec można posypać tartym (czyżby stworzony do tarty:) parmezanem, ale oczywiście nie jest to konieczne. Całość pieczemy w piekarniku kolejne 20 minut. I gotowe.

Zdrowe, smaczne i niezwykle kolorowe danie.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Piknik na końcu świata

Photo by Iza