• 500 g brukselki (może być przekrojona na pół, ale my wolimy w całości)
  • cebula pokrojona w piórka
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, por)
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek
  • natka pietruszki

Włoszczyznę kroimy w talarki a następnie dusimy na oliwie. Do warzyw dolewamy cztery szklanki wody (najlepiej wrzątkek), dodajemy przyprawy, 2 łyżki oliwy i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Brukselkę i ziemniaki dorzucamy do warzyw,a w tak zwanym między czasie, na patelni lekko przysmażamy cebulę z łyżeczką majeranku. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy ją do zupy i gotujemy ok 15- 20 minut do miękkości ziemniaków.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki, i jak ktoś bardzo lubi z odrobiną śmietany. Ważne jest aby warzyw nie rozgotować, al dente będą dużo bardziej estetyczne a przede wszystkim zdrowsze.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Dieta krojona na miarę.

Photo by Milo