• 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy (może być z puszki)
  • 2 papryki pokrojone w grubą kostkę
  • 2-3 średnie cukinie
  • 3 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki startego lub pokrojonego świeżego imbiru
  • 1-2 chilli
  • 1 jogurt (typ grecki)
  • garam masala, curry, sól, świeży pieprz
  • 3-4 łyżki posiekanych liści kolendry i/ lub natki pietruszki
  • łyżka oleju ryżowego

Podgrzewamy olej ryżowy w dość dużym garnku.
Na rozgrzany tluszcz wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i smażymy chwilę. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy: paprykę, chili i lekko zrumienioną cukinię.  Gdy warzywa zmiękną dodajemy soczewicę i przyprawy (sporo curry, garam masala, troszkę soli i świeży i pieprz). Po wymieszaniu gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy jogurt. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok 10 minut na bardzo malym ogniu. Uważamy aby warzyw nie rozgotować i nie odebrać im wyglądu, smaku i zdrowia.
Podajemy z ugotowanym, brązowym ryżem (lub kaszą jaglaną), kolendrą i/lub pietruszką. Smacznego i zdrowego.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Dieta krojona na miarę

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl