• 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 4 cukinie pokrojone w półtalarki
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 4- 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 200 g mozzarelli startej na tarce lub pokrojonej w plasterki
  • świeża bazylia i tymianek (ewentualnie suszone)
  • sól, świeży pieprz

W dużym garnku na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, (jeżeli używamy suszonych ziół) wsypujemy zioła, dodajemy cukinię i dusimy do miękkości. Kiedy cukinia zmiękknie, dodajemy pomidory i doprawiamy solą, świeżym pieprzem oraz świerzymi ziołami (jeżeli takich używamy).
Na dość sporą blaszkę wlewamy odrobinę powstałego sosu, układamu makaron, płat obok płata, ponownie zalewamy sosem i psypujemy (jeśli starta) lub układamy (krojoną) mozzarellę…. i tak jeszcze dwa razy. Pamiętajmy, aby makaron przykryć dokładnie sosem. Suche zapieczone kawałki lasagne są twarde jak kamień.
Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 40-45 minut.

Dlatego że jest to wersja makaronu robiona przez dzieci dla mam i to w porze letniej zrezygnwałyśmy z sosu beszamelowego.
Moje osobiste spostrzeżenie po obiedzie z taką ilościę dzieci przy stole:  cukinię zetrzyjmy, a nie krójmy,  na tarce z dużymi okami. Łatwiej będzie wtedy przemycić drogocenne warzywa. Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Dzień Matki, czyli „Dzieci (znów) gotują”

Photo by Iza