• 120 g roszponki lub innej sałaty
  • pęczek świeżej mięty
  • 12 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki
  • 120 g sera koziego

Sos balsamiczny

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeży pieprz

Roszponkę mieszamy z miętą i wrzucamy do miski. Na sałacie układamy truskawkawki i kozi ser, nalepiej małe kawałki które nakładamy łyżeczką do herbaty. Przed samym podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem balsamicznym (najlepiej składniki na sos wymieszać w małym, zamniętym słoiczku) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
W tej sałatce można użyć dowolnej sałaty, a zamiast koziego sera, fety, natomiast mięta, truskawki i sos balsamiczny są stałą i przepyszna podstawą. Niezwykłe, kolorowe i smaczne połączenie, nie przekonacie się jak nie spróbujecie. Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Dzień Matki, czyli „Dzieci (znów) gotują”

Photo by Iza