• włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, por, kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 duży brokuł
  • 2 łyżki oliwy
  • (ewentualnie) 2 trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
  • przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia lub natka pietruszki, łyżeczka ekologicznej przyprawy uniwersalnej
  • opakowanie pestek słonecznika

W około 2 l wody gotujemy bulion z włoszczyzny i czosnku pamiętając aby do wody wlać 2 łyżki oliwy (niektóre witaminy potrzebują tłuszczu aby rozpuścić się w wodzie). Bulion gotujemy krótko (około 50 minut) na wolnym ogniu, dodając wcześniej kilka listków laurowych i ziele angielskie. My wrzuciłyśmy jeszcze ekologiczną przyprawę uniwersalną. Po wyznaczonym czasie wyławiamy warzywa i wrzucamy zeszkloną wcześniej na patelni cebulę i podsmażone delikatnie ziemniaki. Gotujemy całość około 10 minut i wrzucamy rozdzielony na kawałki brokuł. Dodajemy trochę soli i pieprzu oraz kilka listków bazylii (lub zielonej pietruszki). Wszystko musi się jeszcze podgotować około 5 minut. Wyłączamy garnek i dodajemy dwa „ząbki” serka topionego. Całość miksujemy. Gdyby by krem był zbyt rzadki możemy „domiksować” część wcześniej wyłowionych warzyw.

My podałyśmy naszą zupę z prażonymi pestkami słonecznika. Nie potrzeba wtedy żadnych grzanek a krem jest pożywny i cudownie chrupie. Pamiętajmy żeby prażyć pestki ostrożnie, łatwo ulegają spaleniu.  Można go również ozdobić łyżeczką śmietany i listkami bazylii lub natki. Życzymy smacznego. Bo będzie…

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole Eliksir młodości – BROKUŁ

Photo by Iza