• 4 papryki czerwone pokrojone w kostkę
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • sól, świeży pieprz, papryka słodka w proszku, chili
  • garść natki pietruszki
  • opcjonalnie śmietana

Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oliwie. Kiedy cebulka leko zmięknie dodajemy paprykę  i wszystko jeszcze chwilę smażymy. Następnie warzywa zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, przyprawiamy i gotujemy do momentu aż wszystko zacznie wrzeć. Następnie całość miksyjemy blenderem.
Nasza zupa była lekko pikantna, a podałyśmy ją z łyżką śmietany i dużą ilością natki, ale można również dodać do niej grzanki lub groszek ptysiowy. Wszystko w Waszych rękach. Niech dobry smak Was prowadzi!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Faceci i makaron.

Photo by Kamil