Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • ok 8 łyżek wody
  • szczypta soli

Mąkę z dodatkiem soli mieszamy z oliwą aż powstanie sypka masa. Do ciasta stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy na jednolitą kulę. Pamiętajmy, że ciasto jest delikatne i ma specyficzną konsystencję. Następnie wylepiamy nim wysmarowaną formę do tarty tak, aby brzegi były również wyłożone. Schładzamy w lodówce przez około 20 minut.
Ciasto jest niezwykle sypkie, my postanowiłyśmy zaszaleć i zrobiłyśmy je na trochę słodko, trochę słono, a że truskawki już niebawem się skończą to robimy z nich wszystko co tylko przyjdzie nam do głowy. Tak więc w środku znalazły się:

  • 250 g serka ricotta
  • 120 g sera pleśniowego z mleka koziego
  • 500 g truskawek
  • świeży tymianek
  • 3 żółtka
  • 350 ml śmietanki 18%
  • sól, świeży pieprz

Schłodzone ciasto smarujemy ricottą,  rozrzucamy na nim ser pleśniowy, truskawki i listki tymianku obrane z łodyżek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i przyprawami, zalewamy tartę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C około 20 minut.
Tarta była bardzo lekka, smaczna i niezwykle ładnie prezentowała się na stole, a co dla nas najistotniejsze, zadowoliła nawet tych najbardziej wybrednych biesiadników. Mamy nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Smacznego.

Photo by Iza