Kochani, śpieszmy się kochać truskawki… Zaraz będą drogie, brzydkie, mrożone i obce. Truskawki jemy co dzień (nie kłamię) karmimy nimi gości, dzieci, przyjaciół i wrogów. Spożywamy je w postaci płynnej, stałej…wszelakiej.  Sprowokowane przez jedną z naszych czytelniczek (wdzięczność nasza nie ma granic) postanowiłyśmy wyeksploatować temat „Tarta i Truskawki”. W ramach rodzinnego spotkania „z kilku okazji” podałyśmy tartę. Tartę z truskawkami, a jakże, jednak w wersji nieco bardziej wytrawnej niż zwykle. Inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego na tartę z kozim serem i oliwkami zrobiłyśmy wariację z owocami, którym po raz kolejny składamy hołd. A było to tak:

Tarta „jak mgiełka” z truskawkami, kozim serem i ricottą

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • około 8 łyżek wody
  • szczypta soli

Mąkę z dodatkiem soli mieszamy z oliwą aż powstanie sypka masa. Do ciasta stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy na jednolitą kulę. Pamiętajmy, że ciasto jest delikatne i ma specyficzną konsystencję. Następnie wylepiamy nim wysmarowaną formę do tarty tak, aby brzegi były również wyłożone. Schładzamy w lodówce przez około 20 minut.
Ciasto jest niezwykle sypkie, my postanowiłyśmy zaszaleć i zrobiłyśmy je na trochę słodko, trochę słono, a że truskawki już niebawem się skończą to robimy z nich wszystko co tylko przyjdzie nam do głowy. Tak więc w środku znalazły się:

  • 250 g serka ricotta
  • 120 g sera pleśniowego z mleka koziego
  • 500 g truskawek
  • świeży tymianek
  • 3 żółtka
  • 350 ml śmietanki 18%
  • sól, świeży pieprz

Schłodzone ciasto smarujemy ricottą,  rozrzucamy na nim ser pleśniowy, truskawki i listki tymianku obrane z łodyżek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i przyprawami, zalewamy tartę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C około 20 minut.
Tarta była bardzo lekka, smaczna i niezwykle ładnie prezentowała się na stole, a co dla nas najistotniejsze, zadowoliła nawet tych najbardziej wybrednych biesiadników. Truskawki znów podbiły nasze serca i podniebienia. Cudownie zgrały się z pozostałymi składnikami potrawy nadal pozostając bohaterkami. Mamy nadzieję, że i wam nasza tarta przypadnie do gustu. Smacznego i „wspólnego”!

Zapraszamy do korzystania z przepisów: Kruchy placek z truskawkami, Sałatka z miętą truskawkami i kozim serem, Koktail „Truskawkowa fantazja”, Knedle z truskawkami.

Zapraszamy do lektury Spotkań przy stole: „Strawberry Fields forever”, „Dzień matki, czyli dzieci znów gotują”

Photo by Iza i Lidka