• 1 kostka masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 2/3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • po 1/2 łyżeczki: mielonego kardamonu, cynamonu i mielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka dowolnych bakalii

Zdrowe ciastka, zwane przez nas „śniadaniowymi” podbiły serca wielu na pikniku RazemSmaczniej nr 2. A robi się je tak: Masło dobrze ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, wanilię, mąkę, sodę, sól, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki owsiane i bakalie, i oczywiście ponownie mieszamy. Dwie płaskie blachy wykładamy pergaminem  lub smarujemy masłem. Łyżką stolową, lub dłońmi formujemy kulki (wielkość zależy od tego jak duże ciastka chcemy uzyskać, my lubimy duże), układamy na papierze do pieczenia i lekko je splaszczamy.

Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. Po upieczeniu ciastka układamy na kratce do wystygnięcia. Po chwili złote, chrupiące krążki są właściwie gotowe do spożycia. Doskonałe również w  ciągu następnych dni. Smacznego i wspólnego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Rzecz o pikniku, który prawie się nie odbył.

Photo by Lidka i Iza