• 150 g mieszanki sałat
  • 3 dojrzałe gruszki
  • około 150 g sera pleśniowego
  • 50 g podprażonych pestek dyni

Sos

  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego
  • sól, świeży pieprz (oszczędnie)

Sałatę umieszczamy w dużym, najlepiej przezroczystym naczyniu i uzupełnimy pozostałymi składnikami. Pestki dyni prażymy na suchej patelni pamiętając, żeby się nie przypaliły, trzeba na nie bardzo uważać . Składniki na sos należy dobrze ze sobą wymieszać (świetnie się sprawdza mały słoiczek z zakrętką) i oczywiście polać nim sałatę tuż przed podaniem. Bardzo delikatnie, najlepiej rękoma, tak by nie uszkodzić wrażliwej ze swej natury sałaty. Sałata jest naprawdę wyśmienita i sprawdza się zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek do innych potraw. My uzupełniłyśmy nią naleśniki-tortille smarowane pastą z czerwonej fasoli. Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Rzecz o pikniku, który prawie się odbył.

Photo by Lidka