• 16 kromek pieczywa, najlepiej kwadratowego i jak „najzdrowszego”
  • 8 plastrów sera żółtego gouda
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • garść zielonego groszku (najlepiej świeżego gotowanego)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kilka czarnych oliwek

O tostach już było przy okazji poprzedniego pikniku, ale że to pyszna, szybka i wszystkim smakująca przegryzka proponujemy dwie nowe wersje które powstały na piknik któru miał się nie odbyc.

Jedne zrobiłyśmy z tuńczykiem i zielonym groszkiem, drugie z jajkiem i oliwkami. Postępujemy standardowo, czyli na kromki chleba układamy ser, nie żałując sobie. Nasz farsz, przykrywamy drugą kromką. Zapiekamy w tosterze do zrumienienia.
Doskonałe, chrupiące na ciepło jak i zimno. Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Rzecz o pikniku, który prawie się nie odbył.

Photo by Lidka