• 2 l wywaru mięsno- warzywnego lub warzywnego
  • 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 2 pietruszki
  • przyprawy: sól i świeży pieprz
  • 4 ogórki kiszone
  • świeży koperek
  • ewentualnie 150 ml śmietany 18%

Podstawą naszej prostej i podstawowej zupy ogórkowej, tak jak większości naszych zup jest bulion mięsno-warzywny lub warzywny, jak kto lubi (zapraszamy do kopiowania choćby tego z Zupa pomidorowa z kapustą). Do gotowego i gorącego wywaru dodajemu pokrojone w kostkę ziemniaki, i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę. Wszystko gotujemy do miękkkości ok 15-20 minut. Ogórki  zcieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli lubimy śmietanę dodajemy ją (przed dodaniem jej do zupy trzeba ją „zahartować” czyli wymieszać w kubeczku z gorącą zupą).

Już na talerzu zupę obficie posypujemy posiekanym koprem. Zupa ogórkowa to idealne danie na każdą porę roku a teraz, gdy samemu można ukisić ogórki to już niemalże obowiązek! Zakasujemy rękawki i smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Cz. Anna robi quiche?

Photo by Monika Lewandowska/ phototapeta.pl