• 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 dkg roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie gofrów bardzo chrupiących jest niezwykle proste. A mianowicie: wszystkie składniki oprócz białek mieszamy ze sobą na gładką masę, następnie delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami.
Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy lekko posmarowanej oliwą przez około 2-3 minut, do momentu zrumienienia. Otwierając gofrownicę pamiętajmy, żeby delikatnie podważyć gofra z góry i z dołu, tak aby nie pękł na pół. Uwaga, gotowe gofry bardzo szybko znikają, ale jeżeli musza chwilę poczekać to gorące polecamy układadać na kratce, aby nie robiły sie wilgotne. Gofry są niezwykle smaczne a przy doborze odpowiednich dodatków staną się również pożywne i doskonale nadadzą się na śniadanie lub przekąskę. My nasze podałyśmy z greckim jogurtem, brązowym cukrem i owocami….

Z podanych proporcji powinno wyjść około 12 gofrów.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Wakacyjni „Gofrozjadacze”

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl