• 2 szklanki płatków owsianych,
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ewentualnie 2 rozgniecione banany

Płatki owsiane i orzechy włoskie miksujemy w blenderze tak, aby powstała z nich „mąka”, należy zmiksować je naprawdę drobno, bo w przeciwnym wypadku gofry będą się się rozpadały. Do powstałej „mąki” dajemy sodę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy lekko ubite jajka oraz pozostałe składniki. Znów mieszamy dokładnie mikserem.
Jeżeli chcemy dodać banany, co my zrobiłyśmy, to dodajemy je na samym końcu.
Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy lekko posmarowanej oliwą przez około 2-3 minuty, do momentu aż się zarumienią. Pamiętajmy, że otwierając gofrownicę należy delikatnie podważyć gofra widelcem na górze i na dole aby nie pękł na pół. Gofry są niezwykłe i bardzo smaczne. Podałyśmy je  syropem klonowym ale możemy je również zaserwować z dżemem. Ważne, żeby nie przyćmić oryginalnego smaku ciasta.

Z podanych proporcji powinno wyjść około 16 gofrów. Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Wakacyjni „Gofrozjadacze”

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl