• mała sałata rzymska bądź mieszanka sałat
  • 1 zielony, długi ogórek
  • ok 300 dkg bobu
  • 1 pęczek mięty (najlepiej tej prosto z ogrodu z aksamitnymi listkami)
  • 150 dkg mozzarelli w małych kuleczkach
  • 1 ciabata na grzanki+ 3 łyżki klarowanego masła (masła, które wcześniej zostało roztopione i z powrotem zastygło)

Sos

  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • sól, świeży pieprz

Bób gotujemy na parze (dzięki temu zachowa najwięcej cennych składników) przez ok 15 minut, studzimy i obieramy. Ogórka ze skórką kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie długie wstążki. Sałatę rwiemy, mieszamy  z posiekana miętą i rozkładamy na talerze. Na sałatę rozsypujemy bób, pozwijane wstążki ogórka, kulki mozzarelli a całość lekko kropimy przygotowanym sosem.
Sałatkę podajemy z grzankami przygotowanymi z ciabaty. My nasze zrobiłyśmy na patelni na klarowanym maśle.

Sałatka jest zaskakująco pożywna i bardzo aromatyczna. Smacznego.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Ojciec Bób.

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl