• 1 podwójna pierś kurczaka (wolny wybieg)
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 300 dkg bobu
  • 100 dkg suszonych pomidorów
  • sól, świeży pieprz

Piersi kurczaka myjemy i dzielimy na około 5-6 dość dużych kawałków. Śmietanę mieszamy z musztardą i przyprawami, dodajemy kurczaka i pozostawiamy na kilka minut aby ten „przeszedł” aromatami. W tym czasie bób gotujemy na parze (dzięki temu zachowa najbardziej wartościowe substancje) przez ok 15 min, studzimy i obieramy. Do kurczaka dodajemy 2/3 bobu, suszone pomidory, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodprnego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 20 minut.

Po upieczeniu posypujemy pozostałym bobem. My naszego kurczaka podałyśmy z ziemniakami tłuczonymi z odrobiną mleka posypanymi bardzo dużą ilością koperku. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Ojciec Bób.

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl