• 1 kilogram ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól i świeży pieprz
  • olej ryżowy lub oliwa do smażenia

Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć na tarce (lub w cudownej maszynie) i jeżeli ziemniaki są młode, odciskamy  z nich wodę. Następnie dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy przyprawami i wszystko dobrze mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub na oliwie pamiętając, żeby przed nałożeniem placków zmniejszyć moc. Na średnim ogniu placki smażą się najlepiej. Oczywiście do zrumienienia z obu stron.
Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z sosem kurkowo śmietanowym, lub niezawodnie z cukrem a jeszcze lepiej z cukrem i kwaśną śmietaną.

Sos kurkowo-śmietanowy

  • 300 dkg kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sklarowanego masła (masła, które wcześniej zostało roztopione i z powrotem zastygło)
  • 250 ml śmietanki min. 20 %
  • koperek lub pietruszka
  • przyprawy: sól, świeży pieprz oraz gałka muszkatołowa (koniecznie)

Na patelnie z masłem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy je do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy umyte kurki (ostatni błyskawiczny sposób na pozbycie się piachu pokazała mi Renia: kurki wrzucamy do wrzącej wody na chwilę i odcedzamy) i smażymy jeszcze około 10 minut. Następnie dolewamy śmietankę, zagotowujemy i późnej jeszcze podgrzewamy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem (całkiem sporo) oraz gałką muszkatołową.
Gorące placki polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem lub pietruszką. Palce lizać. Smacznego!
Sos ten wyśmienicie sprawdza się do pieczonego lub smażonego mięsa oraz makaronu.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Kurki w Legionowie

Photo by Iza