• 600 dkg filetów z łososia ze skórą
  • 700 dkg młodych ziemniaków
  • po 2 garści żółtej i zielonej fasolki szparagowej
  • 2 garści zielonego groszku
  • 55 dkg masła
  • otarta skórka z dwóch cytryn
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • po garści świeżej bazylii i świeżego kopru drobno posiekanych

Ziemniaki i fasolkę gotujemy na parze (tak zrobiłyśmy) lub lekko osolonej wodzie  przez ok 15 minut, czyli prawie do miękkości. Następnie przekładamy warzywa na dość dużą blachę w której będziemy piec nasze danie i dodajemy groszek, masło i oliwę. Posypujemy całość skórką z cytryny, przyprawiamy solą i pierzem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i posypujemy połową posiekanych ziół.

Skórę na filetach z łososia lekko nacinamy, rybę przyprawiam solą i pieprzem a w nacięcia wsuwamy pozostałe zioła.  Filety układamy na warzywach skórą do góry i całość pieczemu ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do  230 C.

Danie to należy do naszych ulubionych „jednogarnkowców”. Szybkie, smaczne i dzięki dużej ilości świeżych warzyw niezwykle wakacyjne. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Kolacja na cześć Marty i Jamie’go Oliver’a.

Przepis pochodzi z książki Jamie’go Olivier’a „Moje obiady”.

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl