• 3 łyżki ghee (klarowane masło)
  • 2 łyżki czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku indyjskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki suszonych listków methi (kozieradki)
  • 1 kg warzyw: marchewki, ziemniaków, kalafiora, pomidorów, bakłażanów
  • 400 ml śmietany 18%

Na suchej patelni należy uprażyć nasiona gorczycy (uwaga: wyskakują z patelni więc musi być taka z wysokim brzegiem, może też być z przykrywką) następnie odkładamy je w miseczce na potem.
Na patelni roztapiamy ghee i zrumieniamy przyprawy (bez methi). Ziemniaki i marchewkę podsmażamy z przyprawami, dodajemy szklankę wody i dusimy około 15 minut.
Dodajemy kolejne warzywa. Ważna jest kolejność, te które gotują się najdłużej „idą” pierwsze do duszenia.
Dodajemy śmietanę i listki methi. Warzywa powinny dusić się w sosie śmietanowym więc jeśli odparował, należy dolać nieco wody.
Jak wszystkie warzywa będą już miękkie wrzucamy pomidory i dusimy krótko, aby pomidory się nie rozpadły.
Wsypujemy gorczycę, mieszamy i danie jest gotowe, można je podawać. Wspaniałe jest też następnego dnia, gdy wszystko sie ze sobą przegryzie!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Hinduski wieczór, moi Mili w „MILIMOI”

Przepis: Milena Łakomska
Photo by Kamil