• 1 łyżka czarnej liściastej herbaty
  • 1 łyżeczka utartych w moździerzu lub młynku przypraw (w równych częściach): gozdzików, kardamonu, imbiru suszonego, czarnego kardamonu, pieprzu, cynamonu (można utrzeć więcej i przechowywać zamknięte w słoiczku)
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru
  • 100 ml tłustego mleka

Zalewamy herbatę wrzącą wodą (prawie tyle ile miesci sie w imbryku), dodajemy cukier i łyżeczkę płaską utartych przypraw.
Zagotowujemy i dodajemy mleko. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut uważając żeby nie wykipiało. Najpiękniej masala tea prezentuje się w małych szklaneczkach, ale tradycyjne filiżanki też będą odpowiednie. Polecamy napój szczególnie w upalne dni (to nie żart).
Przepis jest podany na imbryk.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Hinduski wieczór, moi Mili w „MILIMOI”

Przepis: Milena Łakomska
Photo by Kamil