• 2 l wywaru mięsno- warzywnego lub warzywnego (patrz Pomidorowa z kapustą)
  • 3 nieduże cukinie
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ćwiartka cytryny
  • sól, świeży pieprz
  • spora garść świeżej mięty
  • 1/3 szklanki śmietanki 12%
  • oliwa lub masło do smażenia

Zupę tę,robi się niezwykle łatwo. Do gotującego wywaru dodajemy pokrojoną i podsmażoną (do miękkości) na oliwie cebulę wraz z czosnkiem. Cukinie (nieobraną) kroimy w dość dużą kostkę, lekko podsmażamy i również dodajemy do wywaru. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy również do stanu odpowiedniej miękkości, czyli około 15-20 minut.  Na sam koniec dodajemy miętę (zostawiwjąc kilka listków do dekoracji) i śmietanę. Pozostaje nam  miksowanie i doprawienie  kilkoma kroplami cytryny i zupa gotowa.
Przed podaniem zupę dekorujemy miętą.

Do tego kremu jak i do innych można dodać prażone ziarna słonecznika, można go podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, albo bez dodatków. Tak jak my tym razem. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Urodziny raz, dwa, poproszę…

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl