• około 2 kg arbuza
  • około 270 dkg ser feta
  • 2 czerwone cebule
  • duża garśc świeżej mięty
  • 3-4 łyżki oliwy

Arbuza kroimy w kostkę i w miare możliwości, wybieramy pestki. My z naszego arbuza robiłyśmy kuleczki ale było to dość pracochłonne. Oczywiście efekt wart jest wszelkiego trudu. Do pokrojonego arbuza dodajemy ser feta pokrojony w kostę oraz cebulkę, pokrojoną z kolei w cienkie piórka. Na sam koniec wszystko uzupełniamy posiekaną miętą, oliwą i mieszamy.

Sałatka jest bardzo „szybka” w przygotowaniu i smakuje wybornie. Inna wersja tej sałatki, którą chyba lubimy bardziej, zawiera natkę pietruszki, duuuużą ilość natki. Danie stanowi świetny samoistny posiłek ale również nadaje się do towarzystwa dla innych potraw. Szczerze polecamy i życzymy smacznego.

Zapraszamy do lektury spotkań przy stole: Urodziny, raz, dwa poproszę…

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl