• 2 filety z piersi kurczaka (wolny wybieg lub hodowla ekologiczna)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 cm-owy kawałek korzenia imbiru
  • puszka mleka kokosowego (ok. 250 ml)
  • ok. 400 dkg świeżych, słodkich moreli
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • świeża papryczka chili
  • sól i świeży pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek dymki

Kurczaka myjemy i zostawiamy do osuszenia na sitku. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek i imbir oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula lekko się podsmaży dodajemy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Smażymy delikatnie, uważając aby go zbytnio nie spiec. Po chwili od wrzucenia przyprawiamy i dodajemy mleko kokosowe. Całość dusimy 10-15 minut, wrzucamy pokrojone na ćwiartki morele i dusimy jeszcze około 5 minut.
Podajemy z posiekaną dymkę, ryżem lub chlebkiem naan.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Kameralnie-orientalnie.

Photo by Iza